3 februari 2014

[Archief: 04-01-2011] Toch warme maaltijd voor Nederweertenaren

NEDERWEERT – Inwoners van Nederweert kunnen gebruik blijven maken van een warme maaltijdvoorziening. Cateraar Apetito uit het Overijsselse Denekamp en Proteion Welzijn in Baexem nemen deze taak over van stichting Tafeltje-Dek-je.

De warme maaltijdvoorziening voor ouderen in Nederweert was in gevaar door sluiting van de keuken van verpleeghuis Sint Joseph van zorgstichting Land van Horne. Daar werden tot voor kort de maaltijden bereid die de vrijwilligers van Tafeltje-Dek-je rondbrachten. Door de sloop van het zorgcentrum moest naar alternatieven worden gezocht. De stichting pleitte zelf voor bereiding van de maaltijden in zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen die vrijwilligers dan zouden rondbrengen.

Maar het Nederweerter gemeentebestuur vond die variant (100.000 euro extra door onder meer hogere vervoerskosten) te duur. Uitbesteding aan cateraar Apetito zou dan de enige overgebleven optie zijn. Met als gevolg dat er geen warme maaltijdvoorziening meer was omdat de cateraar alleen diepvriesvarianten zou leveren. Maar nu blijkt dat het met de samenwerking tussen cateraar Apetito en zorginstelling Proteion Wel zijn toch mogelijk is om ook warme maaltijden te bezorgen. Die worden opgewarmd in de busjes van de cateraar. Ze kosten 7,50 euro per dag, exclusief dessert en soep. Bij Tafeltje-Dek-je kostte een maaltijd ruim 6 euro, inclusief soep en nagerecht.

Ook bestaan er in de regio alternatieven voor de doelgroep in de reguliere horeca, weet verantwoordelijk wethouder Mart van de Mortel (PvdA, Sociale Zaken) van Nederweert. Zo brengt restaurant De Tos aan de Roermondseweg in Weert al jaren maaltijden rond voor ouderen en is Guulke in Nederweert onlangs begonnen met het bereiden van maaltijden voor 9,75 euro die in het restaurant gegeten kunnen worden. Met de overname van de activiteiten door cateraar Apetito en Proteion komt er een einde aan het werk van de stichting Tafeltje-Dek-je, die meer dan twintig jaar lang warme maaltijden rondbracht bij ruim honderd inwoners. De gemeente kijkt nu of die ruim vijftig vrijwilligers een rol van betekenis kunnen en/of willen vervullen. „Binnenkort nodigen we de mensen uit om te spreken over mogelijkheden om toch betrokken te blijven bij de maaltijdvoorziening”, zegt verantwoordelijk wethouder Mart van de Mortel. De nieuwe maaltijden zijn niet langer uitsluitend voor mensen met een WMO-indicatie bedoeld.

Marie-José Vriens van Tafeltje-Dek-je in Nederweert zegt blij te zijn dat de warme maaltijd blijft: „We hadden liever echte verse maaltijden gehad, maar dat was nu eenmaal niet mogelijk zonder financiële steun van de gemeente.”

De maaltijden van Apetito zijn verwarmde diepvriesmaaltijden. Voor de gemeente betekent de overstap een jaarlijkse besparing van ongeveer 23.000 euro aan subsidie.

Bron: Dagblad De Limburger, 04-01-2011. Foto: Jeroen Kuit.